Rólunk

asian-young-man-with-his-shih-tze-dog-9B4NZHE.jpg
groomer-in-a-pet-salon-washing-a-white-dog-PD72ZSY.jpg
Bojtos Rita kutyakozmetikus

A Munkám a Szenvedélyem

Bojtos Rita vagyok, végzett kutyakozmetikus, 2020-tól dolgozom a szakmában. A kutyák szeretete egész eddigi életemet végig kísérte, már kiskoromtól különös vonzalmat éreztem irántuk. Mára végre teljesült az az álmom, hogy főállásban tudok velük foglalkozni.

Szalonunk

Szalonomban kellemes légkörben, stresszmentesen, kíméletesen szépülnek a kedvencek. Minden kis vendégem ápolására megfelelő időt szánok, így nyugodtan, zavaró tényezők és kapkodás nélkül tudok dolgozni. Nem minden állat egyforma. Az intuíció, az elhivatottság és az empátia fontos tulajdonság a kutyakozmetikusok munkájában. Ebben a szakmában, a kutyákkal kapcsolatos ismeretek mellett elengedhetetlen feléjük a végtelen türelem és szeretet, ami a visszajelzéseik alapján 100%-ban működik és megszavazzák nekem a bizalmat.

Úgy bánok a gazdik kedvenceivel, mintha a sajátom lenne. Hogy a négylábú családtag a következő alkalommal is szívesen jöjjön szépülni, az összhang megteremtése elengedhetetlen. Tökéletesen megértem annak fontosságát, hogy kutyusát egy felelősségteljes, megbízható és szerető kozmetikusra bízza. Fontosnak tartom továbbá azt is, hogy nálam a kutyusok mellett a gazdik is érezzék jól magukat. Ezért a gazdi maradhat a kozmetikában a szépítkezés közben ha szeretne és megnézheti, hogy dolgozom.

kutya kozmetika
kozmetika
szalon

Precízitás Minden Lépésben

Munkámat a gondosság, precizitás jellemzi, minden esetben a gazdik elképzeléseit figyelembe véve. Elengedhetetlen a folyamatos szakmai továbbképzés is, ezért igyekszem állandóan fejlődni. A megújuló trendeket a kutyusoknak is követni kell! Részt veszek továbbképzéseken, szemináriumokon, hogy minél szebb munkát tudjak kiadni a kezeim közül.

Mivel a legjobbat szeretném nyújtani mind a gazdinak, mind a kutyusának, így igény esetén igyekszem tanácsokat, tippeket adni a helyes szőrápolással kapcsolatban vagy bármilyen más témában. A tevékenység végzése közben, ha betegségre vagy egyéb hiányállapotra utaló jelet észlelek, azonnal jelzem a gazdiknak, hogy ők mihamarabb meg tudják tenni a megfelelő lépéseket.

Szeretetteljes és olcsó teljeskörű ápolás minden fajtájú és méretű házikedvencnek, legyen az kutya, macska, nyuszi vagy tengerimalac. Én mindenre megoldást kínálok, akár fajtatiszta, akár keverék kutyusról van szó! Rugalmas munkaidő, a gazdi idejéhez igazodva. Szeretettel várom továbbra is régi és új vendégeimet egy barátságos hangulatú, szakszerű szolgáltatással! Remélem hamarosan találkozunk!

Munkáink

Amire büszkék vagyunk

Havanise

Szuszi

Havanese

jack russel

Yara

Törpe schnauzer

MIA

Mia

Törpe uszkár

Yorkshire Terrier

Masni

Yorkshire Terrier

puli fehér

Öcsi

Puli

maxim

Maxim

Shetlandi juhászkutya

Gyakran Ismételt Kérdések

Nézz szét a GYIK-ban, talán megtalálod a kérdésedre a választ, ha nem, ne habozz írni nekünk.

Duplaszőrű kutyák azok, amelyeknek kétrétegű bundájuk van. Egyik réteg az aljszőrzet, ami rövid és tömött, így kitűnően zárja magába a levegőt és szigeteli a kutyát. Ezt a réteget vedlik le a melegebb napokon. A második réteg egy külső szőrtakaró, ami keményebb, hosszabb fedőszőrből áll. Ezeket nem hullajtják el, hanem ez védi meg őket a nap káros sugaraitól és a melegtől. Ezért nem ajánlatos megnyírni a duplaszőrű kutyánkat, mert ezzel megszabadítjuk őket a természetes képességüktől, hogy hűtsék vagy fűtsék magukat.

Ez fajtától és a kezelés fajtájától függ, de általánosságban elmondható, hogy egy komplett kezelés kb. 1,5 óra időtartamot vesz igénybe. A kezelés idejét nagyban befolyásolja, hogy a kutya mennyire van elhanyagolva, milyen típusú kezelést igényel és milyen gyorsan szárad a szőrzete.
Sokan kérdezik, hogy miért ilyen sok idő. A válasz egyszerű. Még egy kis Bolognese testfelülete is jóval nagyobb, mint egy emberi fejen lévő hajfelület. Egy fodrásznál is el tudunk tölteni 1-2 órát. A kutyakozmetikus a „hajvágást”, fazonírozást, „hajmosást”, szárítást jóval nagyobb felületen végzi, mint egy fodrász. Ráadásul a kis vendégek nem mindig működnek úgy közre, ahogyan azt szeretnénk. A fodrásztól eltérően a kutyakozmetikus más egyéb kezeléseket is elvégez (alább látható).

A komplett kezelés az alábbi résztevékenységekből áll:

 • Szőrbontás (kivéve rövid szőr). Ez nagyon sok időt is igénybe vehet, ha filcesedett, csomósodott szőrrel hozzák a kutyust.

 • Fajtának és gazda igényeinek megfelelő nyírás vagy trimmelés.

 • Tappancs szőrmentesítése, hogy a kutyust a sok szőr ne zavarja a járásban.

 • Karomvágás.

 • Fültisztítás. Gyulladt fül esetén ez hosszabb folyamat lehet.

 • Fürdetés.

 • Bűzmirigy kezelés.

 • Szárítás. Ez a tevékenység, ami fajtától, szőrhossztól függően a viszonylag rövid időtől (20-30 perc) nagyon sokáig tarthat (1-1,5 óra).
  Utónyírás, fazonalakítás.

Sokan kérdezik, hogy miért ilyen sok idő. A válasz egyszerű. Még egy kis Bolognese testfelülete is jóval nagyobb, mint egy emberi fejen lévő hajfelület. Egy fodrásznál is el tudunk tölteni 1-2 órát. A kutyakozmetikus a „hajvágást”, fazonírozást, „hajmosást”, szárítást jóval nagyobb felületen végzi, mint egy fodrász. Ráadásul a kis vendégek nem mindig működnek úgy közre, ahogyan azt szeretnénk. A fodrásztól eltérően a kutyakozmetikus más egyéb kezeléseket is elvégez (alább látható).

A trimmelés alapfeltétele a kutyaszőr trimmelhetősége, ami azt jelenti, hogy a szőr a növekedési folyamat végén elhal, és fájdalom nélkül kihúzható a szőrhagymából. Az elhalt szőr kihúzása után a szőrhagymának van egy rövid pihenő időszaka, majd megindul az új szőr növekedése.
A szálkás és drótszőrű kutyáknál általában 4-6 hét kell, hogy a fajtára jellemző szőrminőség újra kialakuljon. A trimmelést erre kialakított eszközökkel végezzük.
Trimmelhető fajták pl.: airedale terrier, drótszőrű magyar vizsla, foxterrier, welsh terrier, west highland white terrier, schnauzerek, szálkás szőrű tacskó, szetterek, spánielek, hosszú szőrű tacskó, golden retriever, stb

A helyes trimmelés esetén nem fáj, mert a trimmelés alkalmával az elhalt szőrszálakat távolítjuk el a szőrtüszőből. Nem hozzáértő kezek esetén előfordul, hogy fájdalmat okozunk, mert már nem csak az elhalt szőrt próbáljuk eltávolítani, hanem még a növekedésben lévőt is „tépjük”. Sok videófelvételen látszik, hogy a hozzá nem értő gazda (esetleg kutyakozmetikus) trimmelőkéssel szó szerint eltépi a még élő szőrszálakat.


A kutya nyírása
Minden fajtatiszta kutyának megvan a standard nyírási módja, amely kihangsúlyozza a fajtára jellemző vonásokat. Kedvtelésből tartott kutyusoknak azonban praktikusabb, úgynevezett „hobby” fazont javasolnánk, amelyet a gazdi és a kutyus mindennapi igényeinek megfelelően alakítunk ki.
A nyírást végezhetjük nyírógéppel és ollóval egyaránt.

A rövidszőrű kutyáknál általában a szőrhullajtás a legnagyobb probléma a gazdik körében. Rendszeres kozmetikával, alapos aljszőrszedéssel és megfelelő samponos fürdetéssel ez könnyedén enyhíthető. A nyírás nem szedi az elhalt szőrt, legfeljebb kisebb szőrszál hullik ki, így tehát nem megoldás a problémára.

A bűzmirigy a kutyák végbélnyílása mellett, két oldalt található babszem nagyságú képlet. A mirigyek belsejében speciális sejtek vannak, amelyek jellegzetes, erős, kellemetlen szagú, olajos állagú váladékot termelnek. Ha a kutyák bűzmirigye jól működik, normál állapotban ez a váladék székelés során a széklettel együtt távozik. Ha gyulladás lép fel, a mirigykivezető cső eldugul, ami megakadályozza az ürülést. Az ezzel kapcsolatos panaszokat számos tünet kíséri. A legegyértelműbb az úgynevezett radírozás vagy szánkázás, amikor a kutya ülő helyzetben, a mellső lábaival húzza magát előre, miközben a talajhoz dörzsöli a végbéltájékát. Ez a viselkedés mókásnak tűnhet, de egyértelmű jele, hogy a bűzmiriggyel valami nincs rendben.

További lehetséges tünetek:

 • a végbél környékének duzzanata, kipirosodása,
 • a kutya erőlködik ürítés közben, rosszabb esetben erős fájdalom gyötri,
 • a végbéltájékot nyalogatja, harapdálja,
 • kellemetlen számára az ülő pozíció,
 • farokkergetés,
 • a hajlatok és a fülek kipirosodása, vakarása,
 • súlyosabb esetben testszerte bekövetkező gyulladások,
 • valamint ekcémás bőrgyulladás bőrpírral, szőrhullással.
 • Amennyiben a bűzmirigy csatornái elzáródnak, a képződő váladék csak részben vagy egyáltalán nem ürül ki. A folyadék ilyenkor pangani kezd, tovább sűrűsödik, végül teljesen elzárja a kivezető járatokat. Ekkor megjelennek az első tünetek, a mirigyek, illetve a végbél környékének kipirosodása irritációja.
 • Amennyiben a probléma nem oldódik meg, és a tünetektől egyre inkább szenved a kutya, bűzmirigy gyulladás alakul ki. A pangó mirigyváladékban baktériumok szaporodhatnak el, könnyen elfertőződhet. Kezelés hiányában az állat szervezete megpróbálja elhatárolni a fertőzést: védőburokkal veszi körbe. Ilyenkor tályog alakul ki. A gennyes váladék felgyülemlik, de a mirigyek elzáródása miatt nem tud kiürülni. A létrejövő tályogok a bőr alatt érzékeny csomók formájában tapinthatóak ki.
 • Amennyiben a bűzmirigy elzáródását időben észreveszi a gazdi, még mielőtt a további tünetek megjelennének, a problémát viszonylag könnyű orvosolni. Ilyenkor a meleg borogatás is segíthet, de a megoldás általában a kutya bűzmirigyének kinyomása. Amennyiben a bűzmirigy gyulladás kialakult, főleg, ha tályog is képződött, mindenképpen keresd fel az állatorvost. Ha a kutyának ürítés közben nagy fájdalmai vannak, véres a széklete, illetve a fülén és a bőrén ekcéma vagy gyulladások jelentek meg, akkor is haladéktalanul fordulj orvoshoz.
 • Ha egy egészségesen ürülő bűzmirigyet elkezdünk nyomkodni, az elveszíti önálló tisztulási képességét és onnantól kezdve rendszeres tisztítást fog igényelni, szakember által. Ezért nem ajánlatos fölöslegesen nyomkodni.

Elsőkörben mindenképpen tájékoztassa a kozmetikust! Ha bolhás kutya érkezik a kozmetikába, szinte mindent fertőtleníteni kell, ami a gazdáknak plusz költséget fog jelenteni. A szétugráló bolhák megfertőzhetik a kozmetikát, veszélyt jelentve a többi kutyusra. Így mielőtt kozmetikába jönne, előtte kezelje ki kutyusát. A bolhával fertőződött kutyát (macskát) egy speciális készítménnyel fürdetjük meg, ami azonnal kipusztítja a bolhákat és azok lárváit is. Ezután samponnal is megfürdetjük az állatot, majd a szárítás közben átfésüljük a bundát, hogy az elhalt bolhákat és azok petéit is el tudjuk távolítani.

Mindez azonban az újrafertőződéstől nem védi meg kedvencüket. Erre számos preventív készítmény, bolhairtó szerek, samponok, spot on készítmények, nyakörvek vagy tabletta áll rendelkezésre, melyeket állatorvosnál lehet megvásárolni.

Igen! Minden fajta esetén célszerű a szőrt rendszeresen átfésülni. Így az elhalt szőrök eltávolíthatók. A rendszeres fésülés, kefélés másik célja (inkább hosszabb szőrnél) az, hogy a szőr ne csomósodjon, illetve ne álljon össze (kivétel persze a nemezes szőr). Ezzel megkönnyítjük a kutya és kutyakozmetikus dolgát is, mert a bontás ideje jelentősen csökkenhet.

Természetesen! A rendszeres kozmetika nagyon fontos, hogy mindig ápolt legyen a kutyus szőre. Kutyakozmetikába járni nem csak akkor kell, amikor melegebb idő van, hanem hidegebb időszakokban is. Télen a hosszabb szőrt nehezebb kezelni, könnyebben csomósodik, könnyebben bele ragad a hó és a sár, így ajánlott a folyamatos kozmetika, ami jobb a kutyusnak és a gazdinak is egyaránt.

Nem kell. De sokan tévedésben vannak a „kozmetika” kifejezés miatt. Sok ember azt hiszi, hogy a kutyakozmetika valamilyen piperkőc tevékenység a kutyák számára. Valóban van olyan divatirányzat, ahol pl. karmot, szőrt stb. festenek.

Alapvetően viszont a kutyakozmetika egy fontos egészségügyi szolgáltatás. Gondoljunk csak a csomós, összeragadt szőrzet kibontására, toklász stb. eltávolítására. Higiéniai okok miatt a popsi és egyéb kényes részek tisztán tarthatósága érdekében ezeket a helyeket a kutyakozmetikus elérhetővé teszi. Keveset mozgó kutya esetén a karmok túlzottan megnőhetnek. Ezeket normál méretig vissza kell vágni (ha még lehetséges), hogy a kutyát ne akadályozza a járásban. A füljáratot a jó szellőzés érdekében tisztán kell tartani. Előfordul, hogy a kutya bűzmirigyét üríteni kell. Ezt az állatorvoson kívül a kutyakozmetikus is el tudja végezni. Ahogy mi emberek tisztán tartjuk magunkat, úgy kutyáinkat is tisztán kell tartani. Elhanyagolt, ápolatlan kutyában könnyen megtelepszik a bolha, nem vesszük észre a kullancsot, daganatot stb. Tehát a kutyakozmetika nem kötelező, de időnként ajánlott.

Már egészen kölyökkortól (3-4 hónapos) lehet járni és ajánlott is, hogy megszokja és később ne okozzon problémát a procedúra. Miután megkapta az utolsó veszettségi oltást és védettséget szerez, el is kezdődhet a kölyökkutya beszoktatása a kozmetikába.

Fontos gazdaként szem előtt tartani, hogy a kölyökkutyát fokozatosan szoktassuk a kozmetikázáshoz. Mind a kutyusnak, mind a kozmetikusnak jobb, ha az állat nem kellemetlen élményként éli meg a szépítkezést.

Az első szoktatási alkalom kb. 20 percet vesz igénybe. A kutyát feltesszük az asztalra, ismertetjük a szagokkal, kicsit átfésüljük a bundáját. A kozmetikus asztalon 5-5 percnél több időt nem tölt a kutyus, hagyjuk, hogy ismerkedjen a hellyel.

A második beszoktatási alkalommal már nem lesz vadidegen a környezet. Ekkor szintén 20-30 percet tölt nálunk a kutyus, de már lényegesen több időt lesz az asztalon. Átfésüljük a bundáját, bekapcsoljuk a nyírógépet, hogy szokja a hangját, amennyiben szükséges vágunk a pofa szőrzetéből, hogy szokja az ollót.

Ha a kutya jól reagál, akkor a következő alkalommal, már el lehet hozni teljes kozmetikázásra, amennyiben még azt látjuk, hogy nagyon fél, érdemes a második alkalmat újra megismételni!

Kölyökkutyát az oltási program befejezte után, az oltási könyv bemutatásával tudunk fogadni.

Kérjük, mindig hozza magával a kutyus kedvenc jutalom falatját, vagy játékát!

Természetes közegükben a kutyák nem igen fürödtek. Az emberrel való együtt élés következtében erre egyre gyakrabban van szükség. Két dolog is meghatározhatja a fürdetés gyakoriságát.

 • Vannak fajták pl. yorkshire terrier, bichon havanese, máltai selyemszőrű stb., melyek szőre kifejezetten igényli a min. havi egyszeri fürdetést.
   
 • A rövidszőrű kutyák esetében inkább a gazdi igénye a meghatározó. Általában őket nem szükséges sűrűn fürdetni, de ha megfelelő sampont használunk ártani nem ártunk kedvencünknek.

Kozmetikánkban jó minőségű sampont, igény esetén kondícionálót használunk a fürdetésnél, mely nem szárítja a kutyák szőrét és bőrét.

Megfelelő minőségi samponok használatával, ami kifejezetten kutyusod szőrtípusának és bőrének megfelelő, a gyakoribb akár 2 heti fürdés is lehetséges. Általában nem szükséges az ennyire gyakran fürdetni, de megfelelő, minőségi samponokkal nem tudunk ártani kedvencünk bőrének, szőrének. 

 • A kutya fürdetése, szárítása

A legegyszerűbbnek tűnő folyamat, de nagy gondosságot igényel. Minden fajtánál más és más gyakorisággal kell elvégeznünk, hiszen egy máltai selyemszőrű kutyát 3-4 hetente, míg egy pulit vagy a rövid szőrű kutyákat lehet, hogy évente 2-3 alkalommal elég fürdetnünk.

Sőt! Nem minden fajtát szoktak fürdetni, pl. a kiállításokon fellépő kemény szőrű terriereket nem kell, mert puhulhat a szőrzetük.

Kizárólag kutyáknak kifejlesztett, minőségi samponokat használok!

 • Kutyaszőr bontás

A cél a fajtajelleg megőrzése mellett a teljes csomómentesség, az elhalt szőr kiszedése és a sűrű aljszőrzet felbontása. Vannak olyan összecsomósodott szőrzetek, melyeket hiába kefélünk, nem lehet kibontani, vagy csak komoly fájdalmak árán. Ilyenkor nem marad más, mint a teljes szőr gépi nyírása, minél rövidebbre. Ezt megelőzendő javasoljuk a gyakori fésülést, illetve a sűrűbb kozmetikázást.

Sokan azt gondolják, hogy ha egy rövid szőrű kutya mellett döntenek, akkor a bundájának ápolásával nem, vagy csak nagyon ritkán és keveset kell foglalkozni – pedig egy rövid szőrrel rendelkező kutya is rendszeres, gondos odafigyelést és ápolást igényel. Nagyon nagy tévhit emellett azt gondolni, hogy a rövid szőrű kutyáknak kevésbé hullik a szőre: egy rövid szőrű kutyus sokkal jobban hullajtja a szőrét, mint hosszabb szőrű társai. A rövid szőrű kutyák egész évben folyamatos vedlésben vannak és az általános vedlési időszakban még inkább felerősödik és intenzívebbé válik a szőrhullás.

Ápolásuk: A legjobban egy furminátor segítségével távolíthatóak el az apró elhalt szőrszálak. A furminátort ugyanakkor megfelelő odafigyeléssel használjuk, mert könnyen kidörzsölhetjük szeretett kutyusunk bőrét. A végén egy gyapjú- vagy frottírtörölköző segítségével fényesre dörzsölhetjük kedvencünk bundáját. Ha igazán szép, csillogó szőrt szeretnénk, akkor egy darab bársonnyal alaposan töröljük át a kutyát.

Az általános vedlési időszakban célszerű naponta, de legalább hetente 2-3 alkalommal megtisztítani, átkefélni kedvencünk szőrét. Ahhoz, hogy lakásunkat megóvjuk, a rengeteg apró szőrszálaktól, egész évben rendszeresen, 1-2 hetente kell időt szánnunk hűséges társunk ápolására.

Fürdetésük: A gyakori fürdetés nem ajánlott, elegendő őket 2-3 havonta fürdetni. Fürdetésükhöz használhatunk a kutya színéhez megfelelő sampont, így egy fehér kutyusnál fehérítő sampont, fehér és több színből álló szőrű kutyusnál színkiemelő sampont, fekete kutyusnál fekete szőrre alkalmas sampont stb. – ezáltal még szebbé és csillogóbbá tehetjük kedvencünk bundáját.

Érdemes a 2-3 havonta esedékes fürdetést kutyakozmetikus szakemberre bízni, aki amellett, hogy a kutyánk szőrének és bőrének megfelelő sampont használja, az egészségügyi ápolást, így például a karomvágást, fültisztítást és egyebeket egyaránt elvégzi.

Tüzelés alatt nem ajánlatos kozmetikába vinni, ilyenkor nagyobb a fertőzésveszély, illetve a kozmetikában egymást követik a kutyusok így, ha egy hím kutya megérzi a szagot, elég nehéz fegyelmezni. Ezért kérem várja meg amíg a tüzelés lezajlik és utána egyeztessünk csak időpontot.

Legalább két komoly oka van: a Lyme-kór és a Babesiosis. Ezek a betegségek akár életveszélyesek is lehetnek.

Ezért nagyon fontos megelőzni, hogy kutyánkat kullancsok támadják meg. A bolha elleni készítmények általában a kullancsokat is távol tartják, de egyik sem nyújt 100%-os védelmet. Éppen ezért minden sétáltatás után, illetve legalább naponta érdemes átsimogatni kedvencünket és a kullancsokat eltávolítani speciális csipesszel vagy kullancs kiszedő kanállal. Kozmetikánkban a kullancs kiszedés ingyenes.

Tegyünk egy próbát! A kutya nem magától agresszív vagy viselkedés zavaros. Sajnálatos tapasztalataim szerint ezek a reakciók egy vagy több kellemetlen emlék miatt adódnak, amit a kutya a kutyakozmetikákban szenvedett el. Sok ügyfelemtől hallottam, hogy a kutyakozmetikus veri (!) a kutyát azért, hogy tekintélye legyen. Ez nálam elfogadhatatlan, mert erőszak erőszakot szül, és még rosszabb lesz a helyzet.
Tehát azt javaslom, hogy próbáljuk ki egymást. Lehet, hogy az első kezelés nem lesz zökkenőmentes, de a helyzet folyamatosan javulni fog!

tapi kutya

Tapi mindig nagyon boldog mikor megyünk a kozmetikába, köszi Rita 🙂

Alexandra

"Köszönjük szépen a kényeztetést Riddick nevében is, szerintem nagyon jól érezte magát és én is! Bársony Mancs Kutyakozmetika csak ajánlani tudom mindenkinek."
Ernő
Riddick
"Köszönjük szépen, gyönyörű lett mint mindig 😍😍😍"
Joker_Norina_Nails[1]
Norina
Joker

Másnak lehetsz bármily jelentéktelen - a kutyádnak TE vagy a világ közepe

Pam Brown